6 Ağustos 2013 Salı

RAMAZAN BAYRAMI



Ramazan Bayramı 

Ramazan bayramı İslam aleminde, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dini bir bayramdır. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün Ramazan ayının son günü olan Arifedir. 
Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan aynı günlere tekabül eder. 
Sözcük anlamı Arapça bir sözcük olan ramad ( kuru sıcak) kökündne gelir. Bunun nedeni muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabül ediyor olmasıdır. 
Ramazan Bayramı, Hicret'in ikinci yılından sonra kutlanmaya başlandı. Bu bayramda yapılması gereken tüm törenler ve ibadetler Muhammed s.a.v. tarafından düzenlendi. İlk ramazan bayramıyla ilgili işlemler de onun tarafından yapıldı.
Bayram kutlamaları ilk gün bayram namazı ile başlar bayram namazı sadece erkekler kılar. Bayram boyunca eş, dost ve akraba ziyaretleriyle bayramlar kutlanır. Bu ziyaretler esnasında genellikle kolonya,tatlı ve şekerlemeler ikram edilir. Bayramda bakımlı ve temiz olmak adettendir. Herkes imkanları çerçevesinde en yeni kıyafetlerini veya yeni aldıkları bayramlıklarını giyer. Bazı büyükler ellerini öpen çocuklara hediye veya harçlık verirler. Çocuklar ufak gruplar halinde kapı kapı dolaşarak şekerleme toplarlar.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder