29 Temmuz 2013 Pazartesi

PASTA - KREMA - ŞEKER HAMURLU PASTA YAPIMI PÜF NOKTALARI VS.



Şeker hamurundan pasta yapımı hem zevkli hem de çok güzel sonuçlar .çıkıyor şuan resimde ki benim ilk deneyimim ve cidden çok tatlı oldu. Ama öncelik ile ilk dikkat edilmesi gereken kesinlikle krem şanti kullanılmayacak pastamızı hazırladıktan sonra tereyağlı krema hazırlanıyor pasta onunla sıvanıyor sonra dolapta güzelce soğuyup artık şeker hamurunu tartabilecek bir temel haline gelince şeker hamuru ile kaplayıp dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Süslemeleri bal ile yapıştırabilirsiniz ve şeker hamurunu açarken nişasta ile yapışmadan rahatça açabilirsiniz. Bunlar aslında dikkat edilmesi gereken küçük ama önemli püf noktalar. 

Tarifler 24 cm'lik kalıplar için 26 cm'lik kalıp için 1,5 katını kullanıyoruz. 


Pandispanya tarifleri 

Tarifler 24 cm'lik kalıplar için 26 cm'lik kalıp için 1,5 katını kullanıyoruz. 


SADE PANDİSPANYA 

Malzemeler 
4 yumurta 

4 türk kahvesi fincanı toz şeker
4 türk kahvesi ficanı un 
2 yemek kaşığı sıvı yaü 
3 yemek kaşığı kaynar su 
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya 

KAKAOLU PANDİSPANYA İÇİN 

aynı tarife ek olarak 2 yemek kaşığı kakao eklenmesi yeterlidir. 

ayriyetten eğer nişastalı pandispanya yapmak isterseniz aynı tarife ek olarak 1 türk kahvesi nişasta eklenilmesi yeterlidir. 

YAPILIŞI 
yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın. 
ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşik 6-7 dk. çırpın. Şeker eriyince yağı ekleyin ve çok az çırpın. 
Toz malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın ( bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur.) 
Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. 

Pandispanya yaparken bilmeniz gerekenler; 
Yumurtaların oda ısısında olması gerekmektedir. Şeker ve yumurta iyice çırpılmalıdır. Unlu karışım şekerli karışıma ilave ederken çok fazla karıştırmamaya dikkat etmeliyiz. 
Farklı pandispanyalar elde etmek için karışıma tarçın,limon kabuğu,portakal kabuğu rendesi gibi malzemeler katabilirsiniz. 


YAĞLI KREMA ( BUTTERCREAM) 

Pastaneler en çok kullanıran pasta kreması tarifi 

125 gr tuzsuz tereyağı veya margarin ( oda sıcaklığında bekletilmış)
250 gr pudra şekeri
2 çay kaşığı kaynamış su
kakolu yapmak isterseniz + 30 gr toz kakao ilave edilir.
öncelikle yağımızı kremsi bir hal alanakadar mikser ile çırpıyoruz. Daha sonra pudre şekeri ilave edip yağın ve şekerin birbirine iyice karışmasını sağlıyoruz. En son suyumuzu ekleyip kıvamını verene kadar çırpmaya devam ediyoruz.
Bu krema 3 ay boyunca derin dondurucuda saklanabilir. Kullanacağınız zaman, bir gün önceden derin dondurucudan normal buzdolabına kaldırmamız yeterli olacaktır.


PASTACI KREMASI

En çok kullanılan krema çeşitlerinden birisidir. Pastaların üzerine sürebileceğimiz gibi pastaların arasına, profiterol ün iç kısmına, tartların içlerine vb. bir çok alanda kullanabiliriz.
250 gr süt
1 çay bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı un
3 yumurta sarısı
1 çay kaşığı vanilya
Bütün malzemeyi soğukken tencereye koyalım ve devamlı karştırarak ( puding gibi ) pişirelim. Arzu ederseniz piştikten hemen sonra içerisine kıvam vermesi için az margarin ilave edip karıştırabilirsiniz. Kremayı devamlı karıştırarak soğutunuz.

PASTA SÜSLEME 

Pasta süslemenin birçok tekniği mevcuttur yani sınırı yok bu işin aslında ben size fikir alabileceğiz süsleme yöntemlerini söyleyeceğim .

1. Bonibon kullanarak süsleme




2. Şeker karamelize ile süsleme 

1.5 Sıcak suya
1 su bardağı şeker 
normal ateşte karamelize olana kadar çevrilir sonrasında isteseniz sade kullanın isterseniz içine fındık-ceviz-antep pıstığı gibi malzemelerle yapabilirsiniz sonrada pastanızda kullanabilirsiniz. Hatta sadece üstüne değil iç kısımada kullanabilirsiniz. 














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder